To je zagotovo eno najbolj pogostih vprašanj, ki jih dobimo. Če se ukvarjate s spletnim marketingom za vaše podjetje, se zagotovo sprašujete tudi vi, če se bolj splača oglaševati na Facebooku ali Googlu.

Obe platformi ponujata različne možnosti oglaševanja, zato je pomembno, da preučite prednosti in slabosti obeh, preden se odločite, kam vložiti svoj denar.

Facebook ima veliko bazo uporabnikov (skoraj 3 milijarde), kar pomeni, da lahko dosežete široko občinstvo.

Prednosti Facebook oglaševanja

 1. Širok doseg: Facebook ima veliko bazo uporabnikov (skoraj 3 milijarde), kar pomeni, da lahko dosežete široko občinstvo.
 2. Učinkovito ciljno oglaševanje: Facebook oglaševanje omogoča ciljanje po demografskih podatkih, zanimanjih in drugih dejavnikih, kar vam omogoča, da dosežete točno tisto ciljno skupino, ki jo želite.
 3. Več interakcij: Uporabniki na Facebooku so navajeni všečkati in deliti vsebine, kar lahko pripomore k povečanju vaše prepoznavnosti.

Slabosti Facebook oglaševanja

 1. Nižja stopnja konverzije: Facebook je v osnovi platforma za druženje, kar pomeni, da uporabniki pogosto brskajo po njem, iskanje izdelkov ali storitev za nakup pa je zanje drugotnega pomena.
 2. Omejeni tipi oglasov: Na Facebooku lahko objavljate predvsem slike in video oglase, vendar imate manj možnosti za raznolikost oglaševanja kot na Googlu.
 3. Manjši nakupni namen: Uporabniki na Facebooku imajo običajno nižjo stopnjo nakupnega namena kot uporabniki, ki iščejo informacije na Googlu.

  Prednosti Google oglaševanja

  1. Visok nakupni namen: Uporabniki, ki iščejo informacije na Googlu, imajo pogosto visok nakupni namen, kar pomeni, da so bolj pripravljeni na nakup kot uporabniki na Facebooku.
  2. Večja konverzija: Uporabniki, ki kliknejo na Google oglase, so pogosto bolj pripravljeni na nakup, kar pomeni, da je konverzija običajno višja kot pri Facebook oglaševanju.
  3. Raznoliki oglasi: Google omogoča različne vrste oglasov, kot so besedilni oglasi, slike, video in druge vrste.
  4. Natančno ciljno oglaševanje: Google oglaševanje omogoča ciljanje ključnih besed, geografskih lokacij in drugih demografskih podatkov, kar omogoča dostop do vaše ciljne skupine in je bistveno bolj natačno od možnosti, ki jih ponuja Facebook.

  Slabosti Google oglaševanja

  1. Višji stroški na klik: Cena na klik (CPC) za ključne besede na Googlu je lahko visoka, še posebej za zelo konkurenčne ključne besede.
  2. Omejen doseg: Google oglasi so prikazani samo tistim uporabnikom, ki iščejo po določenih ključnih besedah ali brskajo po določenih spletnih mestih.

  Kot vidite, obe platformi imata svoje prednosti in slabosti. Facebook oglaševanje je bolj primerno za izgradnjo blagovne znamke in povečanje prepoznavnosti, medtem ko je Google oglaševanje bolj primerno za prodajo izdelkov in storitev.

  Za največji učinek je najboljša strategija uporaba obeh platform. Na primer, lahko začnete s Facebook oglaševanjem za povečanje prepoznavnosti blagovne znamke in nato uporabite Google oglaševanje, da pritegnete ciljno občinstvo, ki išče vaše izdelke ali storitve.

  Na koncu je odločitev odvisna od vaših ciljev oglaševanja, proračuna in ciljnega občinstva.

  Če niste prepričani, katera platforma bi bila bolj primerna za vaše podjetje, se posvetujte s strokovnjaki za digitalni marketing, ki vam lahko pomagajo pri izbiri prave strategije za vaše podjetje.

  Tukaj pa je še dodatni sladkorček za vas …

  Koliko vložiti v oglaševanje

  Odločitev o tem, koliko vložiti v oglaševanje na Facebooku in Googlu, je odvisna od več dejavnikov, kot so vaš proračun, cilji oglaševanja, vaša ciljna skupina ter konkurenca na trgu.

  Priporočljivo je, da začnete z manjšim proračunom in nato postopoma povečujete vložek, ko boste videli, kaj deluje in kaj ne. Tako lahko izkoristite priložnosti za izboljšanje učinkovitosti oglaševanja, preden vložite več denarja.

  Ko se odločite, koliko denarja boste namenili za oglaševanje na Facebooku in Googlu, je pomembno, da ga razdelite na učinkovit način. To pomeni, da morate ugotoviti, katera platforma prinaša največjo donosnost naložbe (ROI) in jo usmeriti tja, kjer se vaše ciljno občinstvo bolj aktivno giblje.

  Če imate na primer omejen proračun in ciljate na lokalno občinstvo, bi morda bilo bolj smiselno, da vložite več denarja v oglaševanje na Facebooku, kjer ciljate na specifične geografske lokacije in zanimanja.

  Če pa imate spletno trgovino in ciljate na občinstvo, ki išče vaše izdelke ali storitve, bi bilo bolje, da vložite več denarja v oglaševanje na Googlu, kjer lahko dosežete ljudi, ki aktivno iščejo vaše izdelke.

  Pomembno je tudi, da spremljate učinkovitost vašega oglaševanja in prilagajate svoj proračun glede na rezultate. To vam bo pomagalo doseči največjo učinkovitost in izboljšati ROI.