Statistika je jasna: povprečno število opuščenih košaric v spletnih trgovinah je visoko. Tukaj je dokaz:

Te številke so res zaskrbljujoče in iz izkušenj vemo, da se veliko lastnikov spletnih trgovin praska po glavi, ker jim ni jasno, zakaj toliko obiskovalcev zapusti stran tik pred tem, da bi postali stranke.

Dejstvo pač je, da se veliko potencialnih prodaj izgubi tik pred zaključkom. Veliko lastnikov spletnih trgovin pa se (razumljivo) težko sprijazni s tem podatkom, a ni vse tako črno. Razumevanje povaja opuščenih košaric je prvi korak k izboljšanju.

V tem blogu vam bomo predstavili nekaj osnovnih informacij o tem, kako zmanjšati število opuščenih košaric v vaši spletni trgovini.

Predlagamo vam, da si vzamete čas in premislite o spodnjih točkah tako, da se postavite v kožo svojih strank in analizirate svojo stran skozi njihovo izkušnjo.

Vzroki za opuščene košarice so različni, vendar pogosto povezani z uporabniško izkušnjo. Nejasne informacije, zapleten nakupni proces ali tehnične težave so le nekateri izmed njih. Razumeti te vzroke pomeni biti korak bliže njihovi rešitvi.

Reševanje težav z opuščenimi košaricami ni le vprašanje povečanja prodaje, ampak tudi izboljšanja zadovoljstva strank. Zadovoljna stranka je stranka, ki se vrne, kar v spletnem svetu pomeni gradnjo dolgoročnega odnosa in tega si želimo vsi.

Je vzrok za opuščeno košarico v nerazumevanju obiskovalcev vaše spletne trgovine?

Obiskovalci spletnih trgovin pričakujejo jasnost in preglednost. Nejasne informacije o izdelku lahko hitro privedejo do opuščene košarice. Pomembno je, da so opisi izdelkov jasni, natančni in da vsebujejo vse potrebne informacije.

Preglednost cen in stroškov je enako pomembna kot informacije o izdelkih. Nepričakovani stroški, kot so dostava ali stroški pakiranja, so eden od najpogostejših razlogov za opustitev košarice. Jasno prikazovanje vseh stroškov že na začetku nakupnega procesa pomaga pri preprečevanju tega. Bodite transparentni.

Razumevanje psihologije kupca igra pomembno vlogo. Vključitev ocen in mnenj strank lahko poveča zaupanje in zmanjša občutek tveganja. Predstavitev izdelkov z visoko kakovostnimi slikami in video vsebinami lahko prav tako izboljša zaznavo izdelka in spodbudi nakup.

Opuščena košarica se vam lahko dogaja tudi zaradi tehničnega vidika nakupovalne izkušnje

Tehnična učinkovitost spletne strani je nekaj, česar obiskovalci ne vidijo neposredno, ampak zagotovo zaznajo. Hitrost nalaganja strani mora biti optimalna, saj uporabniki hitro zapustijo strani, ki se nalagajo predolgo. Investiranje v hitrost strani je naložba v boljšo uporabniško izkušnjo in eden izmed manj očitnih odgovorov na vprašanje, kako zmanjšati število opuščenih košaric.

Optimizacija za mobilne naprave ni več le možnost, ampak nuja. Več kot polovica vseh spletnih nakupov se zgodi prek mobilnih naprav. Spletna trgovina, ki ni prilagojena za mobilne naprave, izgublja velik del potencialnih strank. V prihodnosti se bo ta številka le še povečevala.

Vmesnik spletnega mesta mora biti intuitiven in enostaven za uporabo. To vključuje jasne menije, učinkovito iskalno funkcijo in enostaven postopek nakupa. Vsaka prepreka v uporabniški izkušnji lahko vodi do izgubljene prodaje.

Je nakupni proces v vaši spletni trgovini jasen?

Zmanjšanje števila korakov v nakupnem procesu lahko močno vpliva na končno odločitev kupca in zmanjša število opuščenih košaric. Vsak dodaten korak, ki ga mora obiskovalec narediti, poveča možnost, da bo zapustil spletno trgovino. Poenostavitev nakupa ne pomeni le večje verjetnosti za zaključek nakupa, ampak tudi boljšo uporabniško izkušnjo.

O preglednosti in jasnosti cen smo že pisali, a je treba ponoviti še enkrat. Vključitev vseh stroškov v zgodnji fazi nakupnega procesa zmanjšuje možnost presenečenj pri blagajni. To vključuje jasno označevanje stroškov dostave in morebitnih dodatnih štroškov.

Ponudba različnih plačilnih možnosti lahko prav tako poveča število zaključenih nakupov. Sodobni potrošniki pričakujejo različne možnosti plačila, vključno s kreditnimi karticami, plačilnimi sistemi kot je PayPal, in celo kriptovalutami. Raznolikost v možnostih plačila lahko privede do večje zadovoljstva in zvestobe strank.

Kako komunicirate z obiskovalci svoje spletne strani?

E-mail opomniki so močno orodje v boju proti opuščenim nakupovalnim košaricam. Obveščanje strank o njihovih nepopolnih nakupih z nevsiljivimi in informativnimi maili lahko spodbudi vrnitev na spletno mesto in zaključek nakupa. V tem primeru vam predlagamo, da se poslužite avtomatiziranih mailov. Eden izmed boljših ponudnikov za sistem za pošiljanje e-pošte, ki vam ga z veseljemo priporočamo, je Squalomail.

Personalizacija komunikacije lahko poveča učinkovitost pristopa. Uporaba podatkov o preteklem brskanju in nakupnih navadah strank za pošiljanje prilagojenih ponudb lahko znatno poveča stopnjo konverzije. Strankam dajte občutek, da je ponudba pripravljena posebej zanje.

Mnenja strank igrajo pomembno vlogo pri gradnji zaupanja. Prikažite ocene in mnenja kupcev, saj to krepi zaupanje v izdelek in zmanjšuje obotavljanje pri nakupu. Zgledi uspešnih nakupov in zadovoljnih strank prav tako lahko povečajo verjetnost zaključka nakupa.

Prav tako vam toplo predlagamo, da se poslužite remarketinga, ustvarite oglase, ki so namenjeni preteklim obiskovalcem vaše spletne trgovine in jih povabite nazaj, da končajo začeto.

Za konec

Opuščanje nakupovalnih košaric je kompleksen pojav, ki ga je mogoče obvladovati z razumevanjem in pravilnim pristopom.

S poudarkom na jasnosti, uporabniški izkušnji in komunikaciji lahko spletni trgovci znatno zmanjšate število opuščenih košaric. To ne vodi le do večje prodaje, ampak tudi do izboljšanja zadovoljstva strank in njihove zvestobe.

Res pa je, da velikokrat vidimo drevo in me moremo videti gozda. Takrat smo tukaj mi. Vabimo vas, da se prijavite na BREZPLAČNI POSVET in nam poveste, kje vas žuli.