Google oglaševanje je postalo nepogrešljivo orodje za podjetnike, ki želijo doseči nove stranke na spletu. Vendar pa se pri vstopu v svet digitalnega oglaševanja mnogi podjetniki soočajo z vprašanjem, ki je ne samo popolnoma na mestu, ampak zna marsikoga tudi ustaviti, ko se odloča za Google oglaševanje: “Kako narediti budget za Google oglaševanje in kako razumeti, koliko bo stalo?”

Cena Google oglaševanja

Ker je vprašanje o ceni Google oglaševanja eno najpogostejših, ki jih dobimo, smo se odločili, da vam v tem blogu pojasnimo, kako se oblikuje cena Google oglaševanja, ter vam podamo uporabne nasvete, kako načrtovati proračun, ki bo usmerjen v doseganje vaših ciljev oglaševanja.

S preprostim razumevanjem cene Google oglaševanja in načrtovanjem proračuna lahko odprete vrata do uspešnih oglaševalskih kampanj, ki bodo pripeljale nove stranke in poskrbele za rast vašega podjetja.

Poglejmo si torej 6 ključnih dejavnikov, ki vplivajo na ceno Google oglaševanja.

Vrsta oglaševanja

Prvi dejavnik, ki vpliva na ceno Google oglaševanja, je preprosto vrsta oglaševanja, ki jo izberete. Na voljo je več različnih vrst oglaševanja, vključno z iskalnimi oglasi, prikaznimi oglasi, video oglasi in drugimi oblikami. Vsaka od teh vrst ima svoj cenovni model in lastnosti. Predlagamo vam, da se poučite o vsakem izmed njih in določite način, ki bi bil najprimernejši za vas. Če pa boste oglaševanje prepustili agenciji, pa vam bodo zagotovo znali svetovati in pomagati pri izbiri.

Ključne besede

Izbira ključnih besed je izjemno pomebna pri oblikovanju oglaševalske kampanje. Ključne besede določajo, kdaj se bo vaš oglas prikazal uporabnikom.

Kot je dejal Bryan Eisenberg, priznani strokovnjak za digitalni marketing:

Cena na klik (CPC) je odvisna od konkurence za določene ključne besede. Bolj konkurenčne ključne besede običajno zahtevajo višje cene na klik.

Zato je pomembno, da izberete relevantne ključne besede, ki so v skladu s cilji vašega podjetja, hkrati pa morda manj konkurenčne.

Konkurenca

Stopnja konkurence v vaši industriji je pomemben dejavnik pri določanju cen oglaševanja. V bolj konkurenčnih panogah boste morda morali plačati več za prikaz svojih oglasov in doseganje prve strani rezultatov iskanja.

Zato je treba oceniti konkurenčno okolje in upoštevati, kako lahko izstopite s svojo oglaševalsko strategijo.

Proračun

Vaš razpoložljivi proračun za oglaševanje bo vplival na to, koliko lahko investirate v oglaševalsko kampanjo, to je logično. Statistični podatki kažejo na zanimive ugotovitve:

To pomeni, da je pametno določiti realističen dnevni ali mesečni proračun, ki bo omogočal zadostno pokritost za vaše cilje oglaševanja. Prav tako je pomembno upoštevati sezonske nihanje v porabi proračuna in ga prilagoditi glede na cilje vašega podjetja.

Ciljna skupina

Usmerjanje oglasov na določeno ciljno skupino je ključno za zmanjšanje nepotrebnih stroškov oglaševanja. Bolj natančno definirana ciljna skupina pomeni, da bodo oglasi prikazani samo tistim, ki so bolj verjetno zainteresirani za vaše izdelke ali storitve.

Uporaba orodij za ciljanje vam omogoča, da dosežete prave ljudi ob pravem času.

Ocena kakovosti

Google upošteva tudi oceno kakovosti vaših oglasov in ciljnih strani. Višja ocena kakovosti lahko zmanjša cene oglaševanja in poveča učinkovitost kampanje. Poskrbite, da so vaši oglasi relevantni za ključne besede, ciljno skupino in ciljne strani.

Za konec

Google oglaševanje je zares močno orodje za pridobivanje novih strank in širjenje poslovanja, vendar je pomembno, da razumemo, kako delujejo cene oglaševanja, da lahko načrtujemo proračun, ki bo prinašal želene rezultate.

Spomnimo se torej glavnih točk:

Razumevanje dejavnikov, ki vplivajo na ceno oglaševanja, vam lahko pomaga optimizirati vaše oglaševalske kampanje in doseči večjo donosnost naložbe, zato vam predlagamo, da posvetite nekaj časa vsaki izmed naštetih točk ali se posvetujete s strokovnjakom za oglaševanje na Googlu.

Za dodatne preverjene taktike za učinkovito Google oglaševanje si oglejte naš članek tukaj. Poleg tega pa si lahko preberete več o remarketingu in kako zares pretvoriti obiskovalce v stranke tukaj.

Ne pozabite nenehno spremljati in prilagajati svoje strategije glede na spremembe v vaši industriji in vedenju potrošnikov.

Google oglaševanje ostaja močno orodje za rast vašega podjetja, če ga uporabljate pametno.