Google Analytics je storitev spletne analitike, ki lastnikom spletnih mest omogoča sledenje in analizo delovanja spletnih strani. Že leta je bistveno orodje za digitalne tržnike in lastnike spletnih mest. Pred kratkim je Google izdal novo različico svoje analitične platforme, imenovano Google Analytics 4 (GA4).

V tem članku bomo odgovorili na vprašanja o tem, kaj morate vedeti o GA4, kako se razlikuje od stare analitike, zakaj bi morali lastniki spletnih mest migrirati zdaj in kako bo selitev vplivala na široko uporabljano platformo WordPress.

Google je napovedal, da bo UA zastarel julija 2023, kar pomeni, da lastniki spletnih mest ne bodo mogli več dostopati do svojih podatkov UA. Zato je nujno, da lastniki spletnih mest zdaj preidejo na GA4, da zagotovijo, da ne izgubijo dragocenih podatkov.

Kaj je stara analitika?

Stara analitika, znana tudi kot Universal Analytics (UA), je bila prejšnja različica storitve Google Analytics. Izdan je bil leta 2012 in je od takrat standard za analitiko spletnih mest.

UA je analitična platforma, ki temelji na piškotkih in zbira ter poroča o podatkih obiskovalcev spletnega mesta, kot so demografski podatki, vedenje in pridobitvenih podatkih. Lastnikom spletnih mest ponuja tudi vpogled v delovanje spletnih mest, vključno z viri prometa, stopnjami konverzije in angažiranostjo uporabnikov.

Kaj je nova Google Analytics 4?

Google Analytics 4 (GA4) je najnovejša različica Googlove analitične platforme, izdana leta 2020. Za razliko od UA, GA4 uporablja novo tehnologijo sledenja, ki se opira na Google Signals za zbiranje in poročanje podatkov o obiskovalcih spletnega mesta.

Google Signals so anonimni ID-ji uporabnikov, ki so povezani z uporabnikovim Google računom. Te signale je mogoče uporabiti za sledenje uporabnikom v napravah in platformah, kar lastnikom spletnih mest zagotavlja celovitejše razumevanje vedenja uporabnikov.

Kakšna je razlika med staro in novo Googlovo analitiko?

Največja razlika med UA in GA4 je uporabljena tehnologija sledenja. UA se zanaša na piškotke za sledenje uporabnikom, medtem ko GA4 uporablja Google Signals. GA4 ponuja tudi robustnejše zmožnosti sledenja, vključno s sledenjem med napravami, sledenjem eventom in sledenjem konverzijam. Poleg tega GA4 ponuja naprednejše zmožnosti strojnega učenja, vključno z napovedno analitiko in vpogledi, ki jih poganja AI.

Zakaj je potrebna selitev spletnih mest zdaj?

Google je napovedal, da bo UA zastarel julija 2023, kar pomeni, da lastniki spletnih mest ne bodo mogli več dostopati do svojih podatkov UA. Zato je nujno, da lastniki spletnih mest zdaj preidejo na GA4, da zagotovijo, da ne izgubijo dragocenih podatkov.

Poleg tega GA4 ponuja bolj celovite zmožnosti sledenja kot UA, zaradi česar je bistveno orodje za digitalne tržnike in lastnike spletnih mest.

Kakšne so posledice neselitve in ali se selitev izvede samodejno?

Če se lastniki spletnih mest ne preselijo na GA4, bodo julija 2023 lahko izgubili dostop do nekaterih svojih preteklih podatkov UA. Poleg tega bodo zamudili napredne zmožnosti sledenja, ki jih ponuja GA4, kar bi lahko oviralo njihovo zmožnost sledenja in analiziranja delovanja spletnega mesta.

Postopek selitve ni samodejen in ga morajo ročno izvesti lastniki spletnih mest. Google pa je zagotovil vire in napotke, ki lastnikom spletnih mest pomagajo pri nemoteni selitvi.

Kako vpliva sprememba na najbolj razširjeno platformo WordPress?

WordPress je ena najbolj razširjenih platform za spletna mesta po vsem svetu (tudi spletne strani, ki jih izdelujemo mi, so izdelane na WordPressu) in lastniki spletnih mest, ki uporabljajo to platformo, se morajo preseliti na GA4.

Na srečo je prehod na GA4 v WordPressu razmeroma preprost postopek. Lastniki spletnih mest lahko z vtičnikom Google Site Kit povežejo svoje spletno mesto z GA4 in omogočijo sledenje. Vtičnik lastnikom spletnih mest ponuja tudi dragocene vpoglede v delovanje spletnih mest, vključno z viri prometa, stopnjami konverzije in angažiranostjo uporabnikov.

Zaključek

Google Analytics 4 je najnovejša različica Google analytics platforme, ki ponuja napredne zmožnosti sledenja in vpoglede. Lastniki spletnih mest se morajo zdaj preseliti na GA4, da preprečijo izgubo dragocenih podatkov in izkoristijo napredne zmožnosti sledenja, ki jih ponuja GA4.

Postopek selitve ni samodejen, vendar je Google zagotovil vire in vodnike, ki lastnikom spletnih mest pomagajo pri nemoteni selitvi. Celo razširjena platforma WordPress se lahko razmeroma hitro in enostavno preseli z uporabo vtičnika Google Site Kit. Na splošno je GA4 bistveno orodje za digitalne tržnike in lastnike spletnih mest, ki želijo slediti in analizirati spletno mesto.

Google je sicer zagotovil pravila za nadgradnjo na GA4, vendar je lahko to za marsikoga vseeno izziv. Če potrebujete pomoč pri nadgradnji za vašo spletno stran, nas kontaktirajte na info@kreaklik.si in pomagali vam bomo.