Mala podjetja in samostojni podjetniki imajo večinoma zelo tesne proračune za marketing. Večina jih svoj težko prisluženi denar vloži v material za svoje storitve ali v tekoče stroške. 

Hkrati pa tudi ni časa za raziskovanje idej, kako prihraniti denar in se vseeno promovirati. Začarani krog podhranjenega marketinga in življenja iz meseca v mesec je tako zaključen.

Da vam ne bo treba raziskovati in razmišljati, kako se lotiti nizkocenovnega marketinga, sem zbrala 5 preprostih načinov, kako prihraniti denar in vseeno poskrbeti za marketing. 

Ti načini so lahko trdni temelji za vašo promocijo, ki so brezplačni ali pa so minimalna investicija. Prepričana sem, da lahko pomagajo tudi vašemu poslu. 

1. Ustvarite brezplačni Google My Business račun 

Google My Business je super način za lokalno promocijo in je postal eden najbolj efektivnih in brezplačnih marketinških strategij

Proces ustvarjanja računa začnete tukaj: https://www.google.com/business/ in pričnete z vpisovanjem  svojih podatkov. Naložite lahko svoj logotip in fotografije, hkrati pa se vaše podjetje prikaže na Google mapah. 

Da pa bi lahko vaš poslovni profil na Googlovih mapah pristal čim višje, morate optimizirati svoj poslovni profil. Za to pa potrebujete verificirano lastništvo le-tega. A brez skrbi: zadeva je pripravljena preprosto in lahko razumljivo.

Če pa bi pri pripravi svojega profila vseeno potrebovali pomoč, me pocukajte za rokav in pomagala vam bom. 

2. Za promocijo uporabite družbena omrežja

Facebook in Instagram sta še vedno izjemno močno promocijsko orodje. Bonus je seveda ta, da sta v osnovi brezplačna. 

Pri pripravi objav poskrbite, da jih ustvarjate redno in ste čim bolj avtentični. 

Marsikdo namreč misli, da mora za namen priprave objav najeti profesionalnega fotografa ali snemalca in vedno znova delati vrhunski material. Pa to ne drži. 

Imate pametni telefon? Uporabite ga in videli boste, da je čisto dovolj. 

Bodite kreativni in čim bolj pristni. Komunicirajte s svojimi sledilci in jih vključujte. Videli boste, da se jih bo hitro začelo nabirati vedno več. 

Pa še ta bonbonček!

Imate B2B posel in niste na LinkedIn-u? Hitro tja! 

3. Za promocijo uporabite e-mail marketing 

E-mail marketing ni nič novega in verjetno je znan tudi vam, a se vam je morebiti zdel potrata časa? 

Kaj pa, če vam povem, da je 40 % bolj uspešen kot družbena omrežja?

E-mail marketing je odličen način za ustvarjane novih navezav in ohranjanje odnosov z obstoječimi strankami. 

Je pa nekaj trikov, ki jih je dobro poznati: 

A e-poštne naslove je treba nekako zbrati. Kako torej ustvariti način zbiranja e-poštnih naslovov? 

Kar dolgo so bili popularni e-priročniki, a je to v letu 2021 postalo tako prenasičeno, da povečini nima pravega efekta. Za veliko bolj uporabne so se izkazali izzivi, ob koncu katerih imajo bralci otipljiv rezultat

Se vam niti ne sanja, kako se lotiti česa takega? Moja maila najdete zgoraj. 😉

4. Vključite svojo kreativo skozi gverila marketing 

Gverila marketing je zagotovo nekaj, česar se lotijo pogumni, a je lahko super zabavno in prinese rezultate. 

Strategije so poceni in jih je lahko ustvariti, predvsem, ko se želimo promovirati lokalno

Na primer: vzemite kredo in na pločnik zapišite ime vašega podjetja ali kontakt na Facebooku. Ne skrbite, dež jih bo spral, a marsikdo bo dvakrat poledal, kaj piše na tleh.

Gverila idej je na tisoče in tisoče, primerov dobre prakse pa tudi. Pobrskajte po spletu in poiščite navdih. 

Tudi sama neizmerno uživam v pripravi tovrstnih idej, zato bom vesela, če mi pišete in se pogovorimo o možnostih in idejah. 

5. Na svoji spletni strani pripravljajte uporabne vsebine in bloge 

Vsebinski marketing je, kadar je skrbno pripravljen, zelo efektivna taktika, ki ne stane dosti. 

Ne samo, da lahko z dobrimi blogi lepo prikažete svojo usposobljenost, hkrati je dober način, kako pokazati, da vam je zares mar. 

Sama delam predvsem z manjšimi podjetji in podjetniki. Vidim, koliko truda vlagajo v svoj posel in prav je, da to odraža tudi vsebina, ki jo nudijo na svoji spletni strani ali na družbenih omrežjih. 

Veliko podjetnikov pa misli, da nimajo žilice za pisanje blogov. A to je spet stvar dojemanja: če ste strokovnjak na svojem področju ne rabite visokoletečih izrazov in nališpanih besed. 

Bodite vi, točno takšni, kot ste. Na tak način boste najhitreje uspeli in dosegli potencialne stranke. 

Zaključek 

Marketing vam ne rabi zlomiti denarnice. Je pa res, da boste morali vanj vložiti nekoliko časa.

Če ste do sedaj poslovali samo s plutjem od priporočila do priporočila, je lahko ta seznam kar strašljiv. A obljubim vam, da sploh ni tako hudo. 

Najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam, je ta, da začnite pri izdelavi spletne strani (če je še nimate), ustvarite svoj Google My Business račun in se promovirate še na izbranih družbenih omrežjih.

Grajenje prepoznavnosti na spletu je lahko na začetku za marsikoga kar velik korak. Veliko mojih naročnikov je imelo občutek, da morajo kar konkretno stopiti iz cone ugodja. 

Verjemite pa mi, da je vredno. Vredno je pozirati za kakšno fotografijo za objave na Facebooku. In vredno je svoje znanje preliti v blog, ki bo bralcem dal nova spoznanja. Tako bo rasel vaš posel in še bolje? Tako boste rasli vi.